nono no noHomeno no noΓνωρίστε μαςno no noΥπηρεσίεςno no noΔραστηριότητεςno no noΤιμέςno no noΚρατήσειςno no noΕπικοινωνίαno no nono

 

Βέροια

 
 

 

Η Βέροια σήμερα

Η Βέροια βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Η Βέροια σήμερα είναι μια πλούσια και μοντέρνα πόλη, κέντρο βιομηχανικής επεξεργασίας και εξαγωγής των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής. Στην Βέροια εκδηλώνονται πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς καθώς και να διασκεδάσει. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε το περίφημο παραδοσιακό γλύκισμα της πόλης, το ραβανί ή ρεβανί.

Τοποθεσία

Η Βέροια είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου, εκεί που όπως λέγεται βρίσκονταν οι μυθικοί κήποι του βασιλιά Μίδα. Στα νοτιοανατολικά υψώνονται τα οργιώδη σε βλάστηση Πιέρια. Ανάμεσα στις δύο οροσειρές κυλούν τα πλούσια νερά του ποταμού Αλιάκμονα με τους πολλούς παραποτάμους. Ένας από αυτούς ο Τριπόταμος διασχίζει και την Βέροια. Η Βέροια απέχει 72 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 516 χλμ από την Αθήνα.

Ιστορία

Η Βέροια πόλη αρχαιότατη διαδραμάτισε σπουδαιότατο ρόλο μετά τις Αιγές (Βεργίνα), την Πέλλα και την Θεσσαλονίκη. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Φρύγες από την Θράκη, που εκτοπίστηκαν από τους Μακεδόνες τον 9ο πΧ αιώνα. Το 168 πΧ η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, έγινε έδρα του “κοινού των Μακεδόνων”, και γνώρισε εξαιρετική λαμπρότητα. Το 56 και το 57 μΧ ήρθε στη Βέροια ο Απόστολος των εθνών Παύλος όπου ίδρυσε την εκκλησία της Βέροιας. Η τοποθεσία που δίδαξε (το βήμα του Αποστόλου Παύλου) σώζεται ως σήμερα. Κατά την βυζαντινή περίοδο η Βέροια εξακολουθεί να είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας. Τον 9ο και 10ο αιώνα πΧ δέχτηκε τις επιδρομές των Βουλγάρων και κατακτήθηκε. Απελευθερώθηκε από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο. Αργότερα κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, τους Τούρκους και τους Σέρβους. Απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό το 1912.

Αξιοθέατα

Το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα προϊστορικών, αρχαϊκών και ρωμαϊκών χρόνων από την Βεργίνα και την Βέροια καθώς και νεολιθικά από τον προϊστορικό οικισμό της Νέας Νικομήδειας λίγο έξω από την πόλη. Το βήμα του Αποστόλου Παύλου που διατηρείται ως προσκυνητάρι. Το λαογραφικό μουσείο στο αρχοντικό Σαραφόγλου. To βυζαντινό μουσείο και το Βλαχογιάννειο μουσείο μακεδονικής και λαϊκής τέχνης της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 51 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες από τις οποίες οι περισσότερες είναι αγιογραφημένες. Από τις παλαιότερες ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (12ος αιώνας) και του Χριστού (13ος-14ος αιώνας). Προσκυνητικό κέντρο είναι η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου του Νέου, προστάτη της πόλεως Βεροίας (στον Ιερό Ναό βρίσκονται τα λείψανά του). Τα ερείπια του τείχους της πόλης στη βορειοδυτική είσοδο. Εντυπωσιακός είναι ο πύργος του 3ου αιώνα μΧ στην πλατεία Ωρολογίου όπου σώζονται τμήματα του κάστρου. Άλλα αξιοθέατα είναι η γραφική παλιά αγορά (εμπορικό κέντρο), η τοποθεσία Πασα-Κιόσκι, το πάρκο της Εληάς με το τουριστικό περίπτερο και την υπέροχη θέα στον κάμπο της κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης οι αναπαλαιωμένες παραδοσιακές συνοικίες Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα κρατούν κάτι από την παλιά ατμόσφαιρα της πόλης με την υπέροχη βεροιώτικη αρχιτεκτονική. 12 χλμ νοτιοανατολικά της Βέροιας βρίσκεται η Βεργίνα (Αιγές), η πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η Βεργίνα έγινε παγκόσμια γνωστή το 1977 από τα λαμπρά ευρήματα των ανασκαφών του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, όπου ανακαλύφθηκαν οι βασιλικοί τάφοι του Φιλίππου του Β΄ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα οι τάφοι είναι επισκέψιμοι στο κοινό, καθώς και το παλάτι όπου εκεί βρίσκονται υπέροχα δάπεδα και ψηφιδωτά. Στο 18ο χμ της εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Στο μοναστήρι βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Τέλος 24 χλμ δυτικά από την Βέροια στις κορυφές του Βερμίου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, το Σέλι με το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

 

 

.

nono noHomeno no noΓνωρίστε μαςno no noΥπηρεσίεςno no noΔραστηριότητεςno no noΤιμέςno no noΚρατήσειςno no noΕπικοινωνίαno
_____________________________________________________________________________________________
© 2006  Archontiko-Athina.gr - All Rights Reserved.  Designed by Valentine floral creations Development by Imathia1.gr